Гърция намалява ДДС

Инспектори от ЕС, МВФ и ЕЦБ, които са на мисия в Атина, са се споразумели с правителството горната граница на ДДС от 23 да бъде намалена на 20%.

01.06.2011 | 12:20 Редактор: Красимир Лаков
Гърция намалява ДДС
Гърция намалява ДДС

Представители на ЕС, МВФ и ЕЦБ анализират състоянието на гръцките обществени финанси, като до 2-3 дни трябва да обявят заключенията си.
От този доклад зависи дали Гърция ще получи поредния транш от 12 милиарда евро от заема на МВФ и ЕС. Преди няколко дни от МВФ заплашиха да оттеглят своята част от транша, заради липсващия напредък в приватизационната програма на гръцкото правителство.
В същото време, Гърция все още не може да изпълни и поставените цели за намаляване и на бюджетния дефицит.
Днес стана ясно, че гръцкото правителство е договорило с инспекторите от ЕС, МВФ и ЕЦБ намаляване на ДДС, но опозицията обяви, че мярката не я удовлетворява. Според информация от агенция Reuters, инспекторите от надзорната "тройка", които са на мисия в Атина, са се споразумели с правителството горната граница на ДДС от 23 да бъде намалена на 20%, за да бъде убедена опозицията да подкрепи мерките за намаляване на бюджетния дефицит. Споразумението предвижда най-ниският процент ДДС в Гърция, който се начислява за хранителни продукти, да бъде намален от 13 на 10%. Под натиска на ЕС и МВФ, гръцкият премиер социалист Георгиос Папандреу потърси подкрепата на опозиционната консервативна партия Нова демокрация за мерките за излизане от кризата. Нейният лидер Антонис Самарас вчера поиска намаляване на данъците в замяна на споразумение с правителството. Представител на Нова демокрация заяви, че формацията настоява за повече от намаляване на ДДС и за въвеждане на плосък корпоративен данък в размер на 15%.