Японската икономика започва да се възстановява

За първото тримесечие на тази година икономиката на Япония се сви заради природното бедствие.

31.05.2011 | 11:16 Редактор:
Японската икономика започва да се възстановява
Японската икономика започва да се възстановява

Японското индустриално производство е нараснало с 1% през април спрямо март, показват публикуваните статистически данни за страната.
Ръстът е, разбира се, скромен, но е много обнадеждаващ в светлината на катастрофата достигнала страната през март, когато заради унищожителното земетресение и последвалото цунами индустриалното производство падна с над 15%.
На годишна база индустриалното производство през април се е понижило спрямо април 2010 г. с 14%. От японското министерство на индустрията коментират, че все още е възможна стагнация или дори рецесия, но най-вероятно възстановяването ще се случи в близките месеци.
За първото тримесечие на тази година икономиката на Япония се сви заради природното бедствие. Макар опасенията за възможен недостиг на електроенергия през лятото вече да не са толкова актуални, страховете за възможна рецесия все още остават.
През април производството на такива индустриални гиганти, като Toyota и Sony, не се е възстановило с очакваните темпове. Като цяло производството в автомобилната индустрия е с 60% по ниско на годишна база. Въпреки това, има доста позитивни сигнали за промишлеността. Това дава основание на правителството да прогнозира ръст на индустриалното производство в Япония с около 8.0% през май и през юни. Данните показват, че през април леко се е покачила безработицата в страната, но като цяло остава на ниско равнище от 4.7%. Като последица от кризата и от природното бедствие се определя свиването на потреблението при домакинствата за трети пореден месец, този път с 3% през април.