Холандски министър заплашва Гърция

Делът на Холандия в спасителните заеми за Гърция възлиза на 4,7 млрд. евро.

27.05.2011 | 10:55 Редактор: Красимир Лаков
Холандски министър заплашва Гърция

Холандия заплаши, че ще спре парите за Гърция, ако главната опозиционна партия Нова демокрация не подкрепи програмата за намаляване на бюджетния дефицит.
Холандският финансов министър Ян Кейс де Яхер подчерта, че трябва да бъде гарантирано, че партията “Нова демокрация” ще подкрепи програмата. В противен случай Холандия ще оттегли участието си във финансирането на Гърция, осъществявано по линия на отпуснатия на страната спасителен пакет от заеми от еврозоната и МВФ в размер на 110 млрд. евро за излизане от кризата.
Делът на Холандия в тези заеми възлиза на 4,7 млрд. евро. Холандският министър реагира остро на аргумента на лидера на гръцките консерватори Андонис Самарас, който заяви, че по-нататъшните оздравителни мерки ще тласнат Гърция към по-дълбока рецесия. Ян Кейс де Яхер препоръчва Гърция да покаже още по-голяма финансова дисциплина и да реализира повече реформи и приватизации. Голяма част от гръцката икономика е не само социалистически, но и почти комунистически организирана, казал министърът и добавил, че в страната има огромна бюрокрация и корупция и че пазарът на труда не е достатъчно гъвкав.