Представят „Южен поток”

Планираният 900-километров газопровод се очаква да започва от Джубга в руския Краснодарски район и да преминава по дъното на Черно море до Варна.

25.05.2011 | 16:32 Редактор: Красимир Лаков
Представят „Южен поток”
Представят „Южен поток”

Проектът "Южен поток" ще бъде представен тази вечер в Брюксел. Според агенция ИТАР-ТАСС, на събитието ще присъстват министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, председателят  на Управителния съвет на руската компания "Газпром" Алексей Милер, комисарят по енергетика на Европейския съюз Гюнтер Йотингер, представители на страните партньори по проекта, както и изпълнителният директор на проектната компания Марсел Крамер.
Сред участниците в срещата са и представители на Българския енергиен холдинг, германската компания BASF/ Wintershall, френската EDF и италианската Eni. На представянето ще присъстват и депутати от Европейския парламент.
Планираният 900-километров газопровод се очаква да започва от Джубга в руския Краснодарски район и да преминава по дъното на Черно море до Варна. На Балканския полуостров се планира той да се разклонява и да достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения, с разклонение до Австрия.