Лагард: Ще използвам опита си на юрист, министър и жена

Министърът на финансите на Франция Кристин Лагард официално обяви кандидатурата си за поста директор на МВФ.

25.05.2011 | 12:55
Лагард: Ще използвам опита си на юрист, министър и жена

Пред медиите Лагард заяви, че е съгласувала решението си с президента Никола Саркози.
“Има много да се прави, като представителство и гъвкавост,” заяви Лагард по повод работата на МВФ.
Според нея институцията е оглавила борбата с кризата, с активното участие в своя предишен директор Доминик Строс-Кан.
Следващите няколко седмици тя ще се срещне с членовете на МВФ, за да представи своите планове за развитие на фонда.
“Ако бъде избрана, ще използвам опита си на правист, министър и жена”, заяви Кристин Лагард.
Кандидатурата на французойката Кристин Лагард за директор на МВФ бе оценена като “много надеждна” от Вашингтон. Въпреки това, правителството на САЩ използва същата квалификация и за кандидата на Мексико, Агустин Карстенс, който в момента е президент на Централната банка на страната.
“Реших да представя кандидатурата си за генерален директор на Международния валутен фонд”, заяви Лагард пред медиите в Париж в навечерието на откриването на срещата на Г8 в Довил. - “Това решение взех след като направих задълбочена преценка и съгласувах с президента на републиката и министър-председателя, които ме подкрепиха напълно в намерението ми”, добави бившият адвокат по търговски дела.
55-годишната Кристин Лагард не пожела да бъде кандидат на един лагер, за да не се раздели с подкрепата на развиващите се страни, които не гледат с добро око на евентуалната номинация на европеец начело на могъщата международна финансова институция.
“Не съм кандидат нито на Еврогрупата, нито европейски кандидат, нито дори френски кандидат”, настоя тя, като даде да се разбере, че разчита на подкрепа “далеч извън пределите на Европа”.
Кандидатурата й обаче незабавно получи подкрепата на председателят на ЕК Жозе Барозу “заради качествата й”.
От основаването си след края на Втората световна война, МВФ винаги е бил управляван от европеец, съгласно мълчаливо споразумение, което поставя начело на Световната банка - американец.
Този път обаче, седмица след оставката на Доминик Строс-Кан, обвинен в Ню Йорк в опит за изнасилване, развиващите се страни, които разшириха ролята си в световната икономика, се обединяват срещу традицията.
Групата на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и отскоро Южна Африка) публикува във вторник обща декларация, в която се обявяват срещу неписаното споразумение.
“Да си европеец не е недостатък, нито предимство. Както и да си французин не е нито недостатък, нито предимство”, настоя Кристин Лагард.
Французойката, която трябва да остане министър до номинацията на бъдещия директор на МВФ, очаквана до края на юни, изключи възможността да оттегли кандидатурата си, дори и френското правосъдие да започне процедура срещу нея във връзка с аферата “Бернар Тапи”.
“Ако разследването продължи, ще поддържам кандидатурата си. .. Винаги съм действала в интерес на държавата и зачитайки правото”, заяви Лагард.
Над френския министър на финансите продължава да види Дамоклевият меч на 20-годишния спор, свързан с поддръжник на президента Саркози, бивш министър в правителството на социалиста Пиер Береговоа до оставката му през 1992г., Бернар Тапи.
Съдът може да реши на 10 юни, крайния срок за подаване на кандидатури за директорския пост в МВФ, да започне евентуално разследване за злоупотреба с власт през 2007 г., свързано с решението на Лагард да потърси арбитраж, за да приключи делото срещу бизнесмена Бернар Тапи, финансирал кандидатурата на президента Н. Саркози.