DELL поведе американската борса към печалби

Данните за ръст в икономиката на САЩ и подобрените показатели на технологичните компании изведоха Wall Street на зелени територии.

19.05.2011 | 10:54 Редактор: Кузман Илиев
DELL поведе американската борса към печалби

Зад океана борсовата търговия бе пропита с оптимизъм. След като в сряда индексите бяха поведени надолу от технологичния гигант Hewlett-Packard, в четвъртък друга технологична компания, бе водачът към зелените територии.
Оптимистичният отчет на  DELL успокои пазарните участници с данните си за увеличени инвестиции в нови технологични продукти. В рамките на борсовия ден акциите на компанията се покачиха с 6 на сто. И така, индустриалният  DOW JONES се покачва с 0,65 на сто до 12,560 пункта. S&P 500 добавя 0,9 на сто до 1,340 пункта. Технологичният NASDAQ пък е нагоре с процент и 15 стотни до 2,815 пункта.
В сряда Федералният резерв излезе с данни, че американската икономиката се възстановява, а търсенето на суровини се покачва. Това изстреля нагоре цените на петрола, а индексите логично позеленяха. Акциите на петролните компании Chevron. and Exxon  се покачиха с 2 на сто. По-късно в четвъртък котировките на черното злато отново поеха надолу, вследствие на кризата в Япония и оставката на Доменик Строс- Кан.