Стартира приватизацията на Булгартабак

Държавен вестник обнародва заповедта за конкурс за покупка на тютюневия холдинг.

10.05.2011 | 15:58 Редактор:
Стартира приватизацията на Булгартабак
Стартира приватизацията на Булгартабак

Стартира приватизацията на Булгартабак АД. Заповедта за продажба на активите на тютюневия холдинг вече е обнародвана в Държавен вестник. С нея се поставя началото на конкурса за нов собственик на дружеството.
Кой ще е той, ще стане ясно най-рано през септември, ако няма обжалвания на отпадналите на по-късен етап кандидат-купувачи в конкурса за приватизация. Новите условия за приватизация на Булгартабак гарантират запазването на работните места в холдинга. Бъдещият собственик получава и неработещите фабрики на дружеството с правото да се разпорежда с тях и собствеността им.
За да няма спекулации около цената, този път Агенцията за приватизация не е обявила минимално допустима цена за продажбата на дружеството. Едно от условията за кандидатстване в конкурса – новият собственик да разполага с наличен капитал от 30 млн. лв. подсказва, че това ще е най-ниската предложена цена за придобиване на тютюневия холдинг.
В края на 2009 година министърът на икономиката Трайчо Трайков обеща да продаде предприятието за поне 100 милиона евро.
След обнародването на заповедта, следва 110-дневен срок за оценка на кандидатурите и приключване на сделката.
Сред заявилите публично желание да придобият Булгартабак АД са японската компания Japan tobacco, корейската КТ&G и американската Philip Morris.
В конкурса за стратегически инвеститор не се допускат български компании, което автоматично води до отпадането на конкурентната King’s tobacco, която изяви желание да участва в надпреварата. Тя може единствено да подаде документи за финансов инвеститор. В приватизационния договор се обещава защита на социалните интереси на производителите на тютюн.