Силни разпродажби на международните пазари

Песимизмът на пазарните участници се задълбочава, което доведе до разпродажби на международните капиталови пазари.

06.05.2011 | 10:04
Силни разпродажби на международните пазари

Американските акции отчетоха осезаемо понижение в четвъртък, основно поради слабите данни за трудовия пазар отвъд океана и понижаващите се цени на суровините.
Индустриалният DOW JONES завърши търговията с понижение от 1,10%, или ниво от 12 584 пункта. Това е най-голямата му дневна загуба от 18 април. Широкият S&P 500 се понижи за четвърти пореден ден с 0,90 на сто, слизайки на 1,335 пункта. Технологичният NASDAQ отчете най-лек спад от половин процент.
Разпродажбите бяха концентрирани в енергийния сектор, което повлия на представянето на целия пазар. Основната причина за спадовете на енергийните компании бе силната редукция на цената на петрола. Лекият суров петрол се потопи с цели 9% под 100 долара за барел, което е най-големият еднодневен спад от април 2009 г.
Книжата на Exxon Mobil, Chevron и Schlumberger загубиха по над 2% от цената си. Спадът в цената на петрола обаче даде тласък на акциите на компании като Delta Air Lines, чиито книжа поскъпнаха със 7%. Въпреки по-добрите от очакваните корпоративни резултати, General Motors поевтиня с 3%.
След дългата почивка, в Япония днес пазарът отчете силен спад, което повлия и на останалите регионални пазари. Широкият токийски NIKKEI 225 отчете понижение от 1,45%, така индексът слезе до 9,859 пункта. Автомобилният гигант Toyota и производителят на камери Canon затвориха със загуби от близо два процента и половина. Mitsui загуби 3% от пазарната си капитализация след силният спад при суровините. Това бе и причината за спада на BHP Billiton с близо 2 на сто.