Слаб ден за родната фондова борса

Червеният цвят и пасивността преобладаваха на родния капиталов пазар. Всички индекси, с изключение на SOFIX, са на бича територия.

02.05.2011 | 00:00 Редактор: Кузман Илиев
Слаб ден за родната фондова борса

Изключително скромен понеделник за българската фондова борса. Мечките имаха почти пълна доминация, като изключение от негативния червен цвят, направи само основният SOFIX.
Общият оборот от днешната търговия едва надхвърли скромните 500 хиляди лева. На нерегулиран пазар оборотът беше напълно незначителен – 12 хил. 842 лв. Единствената компания, търгувана над 100 хиляди лв. бе “Първа инвестиционна банка” с цена за акция 3 лева и 60 стотинки и ръст от 0,3 на сто днес.
Най-печелившо беше акционерно дружество “Елхим Искра” с цена за акция от 3 лева и 10 стотинки и ръст. Понеделникът е “черен” за най-зле представилите се: ЦБА Асет Мениджмънт, чийто акции губят близо 8 процента в рамките на сесията.
И така с леко повишение от 0 цяло и 2 на сто е SOFIX. BG40 губи 0,9 на сто до 132 пункта. BG REIT се снижава с 0,6 на сто, а BG TR30 остава на почти същото ниво от началото на родната борсова търговия днес.
От корпоративна гледна точка, най-интересен е ръстът в печалбата на акционерно дружество “Проучване и добив на Нефт и газ”. Нетната печалба на АД за първото тримесечие леко нараства с 14% до 3.5 млн. лв. Година по-рано тя е била 3 млн. лв., сочи публикувания счетоводен отчет на дружеството. Мажоритарен собственик в “Проучване и добив на нефт и газ” АД е най-големият публичен холдинг у нас - Химимпорт АД.