Спад в цените на петрол и злато

Лошите новини от азиатските капиталови пазари и намалелите очаквания за ръста на американската икономика се отразиха негативно върху цените на суровините.

12.04.2011 | 12:46 Редактор: Кузман Илиев
Спад в цените на петрол и злато

От понеделник до вторник петролът е загубил около 4 процента от цената си. Резкият спад на суровината може да бъде обяснено с това, че МВФ намали прогнозите за ръст в икономиката на САЩ и Япония. И двете се базираха на очакванията за правителствени харчове, но във Вашингтон те  бяха орязани, а йената се повиши и застраши ориентираната към износ японска икономика. САЩ и Япония са съответно на първо и трето място в света по потребление на петрол, припомнят от Bloomberg.
Спадът в производството им ще намали и търсенето на суровината, обяснява Онг Ли Ян, анализатор от Phillip Futures, цитиран от Le Figaro. Понижаването в цената на петрола се дължи в известна степен и на отзвука на спекулациите, че либийският лидер Муамар Кадафи е приел пътната карта на Африканския съюз за спиране на гражданската война в Либия. Така на електронната търговия във вторник барел суров сладък петрол се котира на 108 долара, а брента на 123 долара и спад от 0,7 на сто за вторник. Златотото и сребото губят съответно половин процент и 0, 8 на сто. Така благородният метал се снижава 1460 долара за тройунция, а среброто се котира на 40 долара и 20 цента.