Японската икономика с по-големи щети от очакваното

Анализаторите от Capital Economics очакват японската икономика да се свие с 1,5% тази година.

12.04.2011 | 11:08
Японската икономика с по-големи щети от очакваното

Бедствията в Япония оказаха опустошителен ефект на икономиката на страната. Икономистите очакват бавно съживяване на капиталовите пазари.
Щетите от бедствието ще достигнат над 3 % от БВП, прогнозира главният икономист JP Morgan, Япония Масааки Кано. В същото време, се очаква правителството да отпусне повече пари за възстановяване, което на свой ред да повиши нивата на БВП, дори над тези отпреди земетресението. Според Кано, японският БВП ще регистрира ръст през четвъртото тримесечие.
Заради опасения, че разходите на правителството по възстановяването ще повишат лихвите, спредът между двугодишните и 11-годишните облигации на Япония се увеличи до най-висока стойност за последните 11 месеца.
Анализаторите от Capital Economics очакват японската икономика да се свие с 1,5% тази година, съобщи Bloomberg.
Според икономиста от JP Morgan Масааки Кано трябва да се разчита на други ресурси. По неговите думи „новата посока, която трябва да изберем е алтернативна енергия като слънчева и вятърна. Очаква се правителството да инвестира повече в такива нови технологии или алтернативни ресурси. Убеден съм, че Япония има сравнително предимство и затова ръстът в цената на петрола не е непременно лоша новина от тази гледна точка. Това дава повече възможности за японските компании и правителството да ускорят разработката на такива нови технологии”.
Заради забавянето на икономиката японското правителство може да бъде принудено да продаде още облигации или да повиши данъците в близките месеци заради несъгласието на централната банка да финансира повече разходи. По закон централният трезор няма право директно да изкупува публичен дълг от правителството, вместо това той купува ценни книжа за 21 млрд. долара на месец вече 2 години.