Австрия очаква работници от Изток

На 1 май 2011 г. Виена отваря пазара на труда за страните от Източна Европа, членки на ЕС.

11.04.2011 | 15:59
Австрия очаква работници от Изток

Министърът на труда на Австрия Рудолф Хундсторфер съобщи, че очакваният брой на работниците от новите членове на общността е 25-26 000 души годишно за 2 години.
Проучване на австрийския институт Wifo показва, че в страната могат да пристигнат до 21 000 чуждестранни работници.
Австрия очаква предимно чехи, словаци и унгарци. В тези страни 0,4% от населението е готово да емигрира или само да работи в Австрия, като пътува постоянно.
Гражданите на Словения вече се възползват от отварянето на пазара на труда в ЕС, но техният дял е много малък, поради факта, че страната има едва 2 млн. души население, посочва Клаус Новотни от Wifo.
Германия се оказва най-привлекателна за работниците от Чехия, Словакия и Унгария, заради големината на своя пазар и по географски причини, сочи изследването на Wifo.
Берлин, както и Виена, от 1 май 2011 г. ще започнат да приема работници от 8 страни от Централна и Източна Европа, приети в ЕС на 1 май 2004 г.
След разширяването на ЕС през 2004 г. на изток Австрия отвори частично своя пазар на труда само за 60 професии, за които не може да набере кадри сред своите граждани.
„Австрия е добре подготвена за отварянето”, подчерта Хундсторфер, намеквайки за закона срещу социалния дъмпинг, приет с цел гарантиране нивото на заплащане.