Лек спад при петрола, ръст при среброто

Намалените доставки от Либия, както и отслабващият долар, са факторите, които влияят най-много върху движението цената на суровините.

11.04.2011 | 12:47 Редактор: Кузман Илиев
Лек спад при петрола, ръст при среброто

Търговията на петрол в понеделник започна с чувствителен ръст на котировките на суровината, след което регистрира лека корекция надолу. След като в петък цената на черното злато достигна нов тридесетмесечен връх в Ню Йорк, в понеделник пазарната ситуация е по-скоро изчаквателна.
Големият скок от петък се дължеше на намелените доставки от Либия, както и на решението на множество инвеститори да хеджират инвестициите си в петрол срещу постоянно отслабващия долар. Така по време на електронната търговия в понеделник сладкият суров петрол с доставки за май се котира на 112 долара и 60 цента и лек спад от 0,15 на сто. Брентът губи 0,3 на сто до 126 долара и 30 цента след като стана ясно, че Кадафи се съгласил на краткосрочно примирие с въстаниците, информира от Daily Finance. Цената на злато е стабилна на 1473 долара и 50 цента за тройунция. А среброто скача с 2,6 на сто до 41 долара и 70 цента.