Депозитите предпочитани пред кредитите

Банките са натрупали капитали от спестяванията на гражданите. Търсят на кого да ги дадат под формата на кредити, за да покрият лошите вземания.

04.04.2011 | 16:30 Редактор: Петко Трухчев
Депозитите предпочитани пред кредитите
Депозитите предпочитани пред кредитите

Частните банки изпитват трудности с депозитите. Ръстът на спестяванията е надминал този на отпуснатите кредити, което не е рентабилно за банковия сектор. Светлина в настоящата 2011 г. дава тенденцията за лек ръст на икономиката и ликвидността на банките, които се очаква да доведат до по-голямо търсене на кредити.
Ако депозитите не бъдат раздадени, ще изядат печалбата на банките, коментира директорът на Eurobank Асен Ягодин. “Печалбата на банките покрива загубата от лошите кредити,” смята Ягодин. В този смисъл, “банките са заинтересовани да въведат нова политика в кредитирането." 
Учудващо по време на криза спестяванията на българите са нараснали като покупките силно са намелели. Верни на максимата “бели пари за черни дни”, повечето българи стискат портфейла си, което е довело до спад на лихвите върху депозитите. В по-трудно положение е бизнесът.
Подобни тенденции се наблюдават и в бизнеса. “Фирмите свиха изключително инвестиционните си разходи и използват резервите си за текущи плащания," заяви подуправителят на БНБ Румен Симеонов.
Въпреки спадналото търсене на кредити и увеличаване на просрочените вземания, банковата система остава стабилна. България е една от 5-те държави в Европейския съюз, която не е използвала обществени средства за подпомагане на банковия сектор. Риск - кризата да се задържи, създава ситуацията извън страната. Опитите на САЩ и Китай да ограничат инфлацията може да предизвика обратен ефект и да се отрази негативно върху останалите икономики в света.