Китайската икономика стана втора в света

С обем на БВП от 5,88 млрд. долара Китай изпревари Япония, която регистрира 5,47 млрд. долара за 2010 г.

14.02.2011 | 11:41
Китайската икономика стана втора в света

Икономиката на Китай се развива с бързи темпове и вече е изместила Токио от второто място в световната класация за 2010 г., потвърдиха в понеделник японски източници.
С обем на БВП от 5,88 млрд. долара Китай изпревари Япония, която регистрира 5,47 млрд. долара за 2010 г. Ръстът на японската икономика е в размер от 3,9% за годината и се случва за пръв път през последните 3 години.
Търговията в Япония в понеделник завърши с ръст на Nikkei. В петък Wall Street затвори с повишение, предизвикано от оставката на египетския президент Хосни Мубарак. Йената засили позициите си спрямо останалите валути, като неотдавна достигна 15-годишен връх спрямо долара. Породиха се опасения, че силната валута може да попречи на търсенето на японски стоки.
„Даните потвърждават, че японската икономика е в застой през последното тримесечие на 2010 г.”, коментира министърът на икономиката на Япония Каору Йосано. - “Но сега виждаме признаци на съживяване, с повишение на продажбите на коли и промишлеността, които се оттласнаха от дъното.”
Експертът от Bank of America-Merrill Lynch Масаюки Кичикава определи китайския ръст като “шокиращ”. В същото време “фактът, че Япония остана трета в света не е така изненадващ, заради разликата в населението на двете страни,” допълва Кичикава. - “По-важно е, че Китай е във фаза на растеж и се очаква БВП да се повиши от 5000 на 10000 долара, което ще доведе до по-голяма експанзия на икономиката.  Това би трябвало да се оцени положително в Япония, защото китайците ще започнат да потребяват по-висококачествени стоки като автомобили. Вероятно Китай ще бъде много добър пазар на Япония,” коментира още експертът от Bank of America-Merrill Lynch.
В момента Китай е основен търговски партньор на Япония и все по-важен за компаниите от технологичния сектор като Sony, Honda и Toyota.
Големите автопроизводители съобщиха, че планират огромни инвестиции в Китай през тази гдина. Volkswagen, Peugeot-Citroen, Toyota и Honda се очаква да вложат над 1,1 млрд. евро в разширяване на производството си в провинция Гуандонг.
От Университета по външна търговия в Пекин коментираха, че все още не могат да бъдат доволни от резултата, въпреки добрата новина. „Икономиката ни изпревари японската, но средния БВП на глава от населението е едва една единайсета от японския. Все още китайският напредък остава сравнително малък.”