Евростат: България е със сравнително ниски нива на потребителски цени в ЕС

По разходи за храна делим сходна позиция с Румъния

25.06.2019 | 15:26 Редактор: Юлия Христова
Евростат: България е със сравнително ниски нива на потребителски цени в ЕС

Българите имат сравнително най-ниски потребителски цени на стоки и услуги сред държавите членки на ЕС, показват данни на Евростат за класацията на най-високите и най-ниските ценови нива на близо 10 вида услуги и потребителски стоки в Евросъюза през 2018 г.

Страната ни държи най-ниски потребителски нива в близо 7 от 10 анализирани стоки и услуги в ЕС, като база за сравнение във всички категории е средният показател от 100 пункта в ЕС.

Така например показателят на разходите за поддръжка на дома у нас с включени отопление, осветление, вода и други плащания са 33 пункта при среден показател за ЕС от 100 пункта.

Българите имат най-ниски разходи в ЕС за хотели, нощувки и пътувания - 46,6 пункта при среден показател за ЕС 100. Приблизително същият е показателят и за разходите за пътуване на българите с влак, автобус или самолет – 47,4 пункта. По отношение на разходите за обзавеждане на дома с мебели или друга битова техника резултатът на страната ни е близо 49 пункта от 100 за ЕС.

Най-ниски в целия ЕС са и разходите на българите за алкохол и цигари – 58 пункта, като приблизително толкова заделят сънародниците ни и за спорт и туризъм. 

Седмата категория, в която българите имат сравнително най-ниски разходи са плащанията за дрехи и обувки - 78 на сто.

По разходи за храна делим сходна позиция с Румъния – 65 пункта, като у нас резултатът е 72 пункта при средни стойности за ЕС 100.

По отношение на разходите за кола достигаме ниво от 85 пункта (в Словакия разходите са най-ниски - 79 пункта). 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК