Администрацията на Тръмп иска забрана на китайските 5G технологии

Разговорите все още са в ранен и неформален етап

24.06.2019 | 17:03 Редактор: Василена Василева
Администрацията на Тръмп иска забрана на китайските 5G технологии

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп проверява дали да не наложи изискване следващото поколение 5G оборудване, използвано в САЩ, да бъде проектирано и произведено извън Китай, пише Wall Street Journal. Този ход може да промени глобалното производство и да увеличи напрежението между страните.

Заповедта на Белия дом от миналия месец за ограничаване на чуждестранни мрежови устройства и услуги, поради опасения за киберсигурност, даде началото и на 150-дневен преглед на веригата за доставки в САЩ. Като част от този преглед американските служители питат производителите на телекомуникационно оборудване дали могат да разработят и развият хардуер, който включва електроника за клетъчна кула, както и маршрутизатори и комутатори, както и софтуера за тях, извън Китай.

Разговорите са в ранен и неформален етап. Изпълнителната заповед изисква списък на предложените правила и регламенти в 150-дневния срок, през октомври; така че налагането на каквито и да е предложения може да отнеме месеци или години.

Предложенията могат да принудят най-големите компании, които продават оборудване на американските оператори, финландската Nokia Corp. и шведската Ericsson AB, да преместят основните операции извън Китай, за да обслужват САЩ, който е най-големият пазар в световната индустрия за телекомуникационно оборудване и свързани услуги и инфраструктура на стойност 250 милиарда долара годишно. В самите САЩ няма голям производител на клетъчно оборудване.

Снимка: Reuters

Продължението на статията четете в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК