По-малко въглеродни емисии в строителството - възможно ли е?

Брашнът е отговорен за 11% от тях в световен мащаб, сочи доклад

23.06.2019 | 17:34 Редактор: Юлия Христова
По-малко въглеродни емисии в строителството - възможно ли е?

Подредени в стройни редици, съвременни сгради изникват в градските центрове и произвеждат огромно количество замърсяване, пише Bloomberg.

Дали става дума за небостъргача Shard в Лондон или за Световния търговски център в Ню Йорк, съвременните структури разчитат на цимент и стомана. Въпреки че тези материали може да изглеждат безвредни, производството им преминава през химически процеси, които изхвърлят тонове въглероден диоксид наред с енергията, която поглъщат.

Строителството е отговорно за 11% от въглеродните емисии в света, показва доклад на групата C40, обединяваща властите във водещите градове в света. Цифрата показва, че усилията за намаляване на парниковите газове ще засегне почти всички части от икономиката. След като бяха съсредоточени върху енергийната индустрия, сега ръководителите проучват сградите като голям източник на замърсяване, което накара компании като производителя на стомана ThyssenKrupp да поиска от доставчика LafargeHolcim да потърси по-екологични алтернативи.

Значителна част от въглеродния отпечатък по време на жизнения цикъл на сградите е заключена в използваните материали в структурата. Тези "въплътени емисии“ не се регулират от никого, отбелязва британският Съвет за зелени сгради, който обединява 400 проектанти, строителни компании и имотни предприемачи.

С преминаването към по-екологични версии на материали, използвани в строителството и подобряващи ефективността, въглеродните емисии, произвеждани от сградите по време на жизнения им цикъл, може да бъдат намалени с 44% до 2050 г. Това ще стане възможно, ако местните власти и кметове задействат амбициозни правила за опазване на климата, намаляващи вредите, които градовете нанасят на околната среда.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК