Сложен казус: КЗК стопира изграждането на българския участък от "Турски поток"

"Булгартрансгаз" няма да може да подпише договор с втория в търга за строител

21.06.2019 | 16:43 Редактор: Ивайло Николов
Сложен казус: КЗК стопира изграждането на българския участък от

Комисията за защита на конкуренцията отказа на българското държавно газово дружество "Булгартрансгаз" ЕАД предварителното изпълнение на договора с "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на българската част на газопровода "Турски поток", съобщава институцията в своето решение относно казуса.

По този начин пропада възможността "Булгартрансгаз" да подпише договор с класирания на второ място в търга за избор на строител на газовия проект. 

Арабската компания "Аркад", която беше поставена на първо място след извършения търг, подаде жалба към КЗК, оспорвайки решението на българското енергийно дружество, определяйки го като "неправилно" и "незаконосъобразно".

Според "Аркад" възложителят е изменил решението за избор на изпълнител в частта за определяне на такъв и е определил за нов изпълнител на обществената поръчка, класирания на второ място консорциум ГРРБ.

От арабското дружество са посочили, че в писмото на "Булгартрансгаз", в което се изискват необходимите документи за сключване на договор с "Аркад", никъде не се посочва изричен срок за представянето на въпросните документи.

Поради това, КЗК приема, че "не са налице предпоставките по чл. 205, ал. 4 от ЗОП и искането следва да се остави без уважение".

От Комисията посочват, че определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му на страните.

Още по темата вижте на Investor.bg

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК