Една трета от жилищата в България са необитаеми

Това показват последните данни на Националния статистически институт

20.06.2019 | 22:02 Редактор: Зорница Костадинова
Една трета от жилищата в България са необитаеми

Около една трета от жилищата у нас са необитаеми. Това показват последните данни на Националния статистически институт.

Общият брой на жилищата у нас е близо 4 милиона в края на 2018 г. От тях малко над 2 милиона и половина са в градовете, а останалите - в селата.

Около 1 милион души, т.е. един от всеки 7 българи, обитават жилища, които се споделят от повече от едно поколение. Това е разпространено най-вече сред домакинствата с по-ниски доходи в по-големите градски центрове.

С днешна дата близо 98% от жилищата са частна собственост и само 2.4 на 100 са собственост на държавата или общините. Близо 1 200 жилища стоят празни. В градовете всяко четвърто жилище стои празно, докато в селата почти всяка втора къща е без стопанин.

В същото време под наем живее само 18 на 100 от населението у нас, показват още данните на НСИ. През последните 5 години цените на жилищата у нас непрекъснато растат, като от миналата година има забавяне на темпа на растеж, сочат данните на Евростат.

Най-голям ръст на цените е имало през 2017 г., докато през миналата 208 година - има спад.

Жилищният пазар у нас варира в доста широк ценови диапазон - от около 500 - 800 евро/кв. м в средно големи градове, до 1200 - 1500 евро/кв. м в скъпите квартали на София. В същото време може да се намери къща в село на цена от 5000 лева и по-малко.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК