Модернизират БДЖ с нови влакове и вагони за над 100 млн. евро

Ще бъдат осигурени над 4000 места за пътуване

13.06.2019 | 18:30 Редактор: Тодор Петров
Модернизират БДЖ с нови влакове и вагони за над 100 млн. евро

Българският жп оператор "Холдинг БДЖ" ЕАД започва поетапно обновяване на влаковете през следващите 15 години. Очаква се до края на годината да стартира процедура за закупуване на около 15 броя мотрисни влакове за средни разстояния, както и за доставка на 30 до 50 нови вагона. 

По разчети така ще бъдат осигурени над 4000 места за пътуване на средни и дълги разстояния. По първоначални проучвания доставката може да се осъществи най-рано в средата на 2023 г. Индикативната стойност на инвестицията е за малко над 100 млн. евро и е планирана по начин, който няма да затрудни финансовото състояние на дружеството, става ясно от прессъобщение на Министерството на транспорта.

БДЖ вече води преговори с Deutsche Bahn (DB) за закупуването на около 100 броя вагони, експлоатирани и поддържани от германските железници. По първоначални изчисления необходимата инвестиция ще бъде по-ниска от тази за реновирането и модернизирането на собствените вагони, а тяхната доставка може да бъде изпълнена в рамките на една година. 
 
Паралелно се работи и по програма за модернизация и ремонт на наличните локомотиви, вагони и мотрисни влакове. Вече се водят разговори с производителя на локомотивите Skoda и възможността за тяхната модернизация, която ще доведе до увеличение на максималната скорост за движение до 160 км/ч, както и експлоатационната им годност с 20 години. В процес е процедура за капиталов ремонт на наличните мотрисни влакове.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК