Китай готви ограничаване на износа на технологии за САЩ

Хи Сидзин посочва, че това е ход срещу американските действия

09.06.2019 | 10:20 Редактор: Ралица Братанова
Китай готви ограничаване на износа на технологии за САЩ

Китайските власти ще създадат механизъм за управление на технологиите, който ще предвижда ограничаването на износа. Това посочва главният редактор на официоза на Китайската комунистическа партия Global Times.

"На базата на това, което знам, Китай изгражда механизъм за управление, за да защити ключовите китайски технологии“, посочва Ху Сидзин в туит, без да посочва откъде разполага с информацията, цитиран от Bloomberg.

"Tова е голяма стъпка за подобряване на тяхната система и също така ход за противопоставяне на американските действия. Щом веднъж влезе в сила, някои части от технологичния износ за САЩ ще бъдат обект на контрол", допълва още Ху.

Той редовно публикува туитове за китайските международни отношения, като често съобщава информация, позовавайки се на авторитетни източници, без да разкрива самоличността им. И макар Global Times не винаги да отразява възгледите на китайските лидери, то по думите на Ху вестникът огласява мнения, които официалните представители не могат.

Американското правителство предприе мерки за ограничаване на достъпа на Huawei Technologies Co. до пазара в САЩ както за продажба на своя продукция, така и за покупка на части. Тази мярка допълнително разшири търговския конфликт между Пекин и Вашингтон, които така и не можаха да намерят решения в поредния кръг от двустранни преговори.

Миналата седмица китайските власти съобщиха, че изготвят списък от т. нар. "ненадеждни" компании, които според тях вредят на интересите на местните предприятия – решение, което би могло да се отрази на хиляди чуждестранни фирми.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК