fallback

Остър недостиг на тираджии в Германия, търсят се десетки хиляди

Всяка година в страната се пенсионират около 30 000 шофьори

04.06.2019 | 15:33 Автор: Тодор Петров

Германия страда от остър недостиг на шофьори на камиони, като ситуацията е толкова тежка, че съвсем скоро се очакват и проблеми с доставките, съобщава Deutsche Welle.

Според немските организации, занимаващи се с достави и логистика на товари, в момента икономиката на страната се нуждае от десетки хиляди тираджии. Различните сметки варират между 45 000 и 60 000 водачи на големи камиони. Причината е, че всяка година в Германия се пенсионират около 30 000 шофьори, а на тяхното място идват не повече от половината.

Почти 2/3 от шофьорите на големи камиони са на възраст над 55 години, а тези под 25 години са едва 2,5%. Професията е изцяло мъжка, тъй като едва 1,7% от тираджиите в Германия са жени, пише Automedia.bg.

Причината за отлива са най-вече ниското заплащане, тежките условия на труд и увеличаващото се време, което шофьорите прекарват далеч от дома си. Ако тази тенденция се запази, то през 2030 г. немската икономика ще се нуждае от 150 000 водачи на големи камиони, а това със сигурност ще доведе до криза в компаниите, осигуряващи превозите и доставките.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
fallback