Европа ще се бори за малките си автомобили

Новите екологични стандарти се оказват сериозен проблем за тези модели

03.06.2019 | 14:58 Редактор: Юлия Христова
Европа ще се бори за малките си автомобили

В САЩ се купуват големи автомобили с по-слабо оборудване, но в Европа се случва точно обратното - малки коли с много допълнителни опции и системи. Точно това обаче поставя тяхното бъдеще под сериозна въпросителна, като причината са новите екологични стандарти, които стават задължителни за държавите от ЕС.

"Новите правила за вредни емисии ще изискват от всяка кола технологии, струващи хиляди евро. При големите автомобили маржът в цената може да покрие тези разходи, но при малките това няма как да стане. Съответно, цената им ще скача, а това може да бъде фатално", коментира Марк Уорбъртън, анализатор в брокерската фирма Sanford C. Bernstein, цитиран от Automotive News.

Автомобилната индустрия трябва да намали средните нива на вредни емисии при всеки производител до 95 гр СО2 на километър. През 2018 г. този показател е бил 120,5 гр/км. Новият стандарт няма как да бъде постигнат при малките модели, без да включва някаква форма на електрификация. А това ще доведе до увеличаване на цените на автомобилите.

Куриозното в случая е, че досега именно малките модели помагаха на големите за постигане на по-ниски средни резултати. Те обаче вече не могат да компенсират по-високите вредни емисии и се превръщат в неизгоден икономически модел, като поставят производителите под сериозен натиск, пише automedia.investor.bg

Друг очертаващ се проблем са допълнителните системи за безопасност, които ще станат задължителни за всички нови автомобили през 2021 г. Сметките показват, че това няма да бъде изгодно. Експертите пресмятат, е превръщането на един автомобил в "мек хибрид", тоест добавяне на стартер-генератор ще оскъпи цената му с между 600 и 1000 евро. 

Според анализаторите от LMC Automotive продажбите на малки автомобили ще намалеят от 3 160 000 бройки през 2018 г. до 2 900 000 през 2020 г. През 2023 г. обаче те ще се стабилизират около 3 млн. Увеличението на цените ще е средно с около 2000 евро на модел.

снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК