Tesla преобрази автомобилния свят, но е обречена на провал?

Компанията инвестира много, а печели твърде малко

30.05.2019 | 14:38 Редактор: Тодор Петров
Tesla преобрази автомобилния свят, но е обречена на провал?

Tesla преобрази коренно автомобилния свят, но сега е обречена, твърди редактор в американското издание Digital Trends, вдигнал доста шум отвъд Океана.

Компанията, ръководена от Илън Мъск, първа в света създаде наистина масов електромобил с Roadster и направи най-много от всички производители, за да превърне електрическото задвижване в предпочитания избор за бъдещето. Но тя няма шанс да оцелее и причините за това са в пазара, отбелязва авторът.

Последната създадена от нулата американска марка автомобили беше Saturn - под крилото на тогавашния свръхгигант General Motors. Но дори и при широките джобове на компанията майка начинанието се провали. По същия път преди това минаха Hudson, Tucker, DeLorean (два пъти), Packard и доста други.

Мръсната тайна на автомобилната индустрия е, че в нея не се печели много. Повечето производители печелят едва около 6% от всяка продадена кола - смешно малко в сравнение с фирми като Apple, Nike, Disney, пише Automedia.bg.

През миналата година компанията най-сетне успя да разшири малко мащаба и да произведе 245 240 бройки. Но това разширяване ѝ струваше ужасно скъпо и всъщност я вкара още повече на червено. А за да има ефект от мащаба Tesla трябва да стигне поне до 700 000 - 1 000 000 бройки годишно. Разходите за това ще са достатъчни да я удавят окончателно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК