Екипът на българския стартъп Centroida става част от ScaleFocus

Цената на сделката засега остава поверителна

10.05.2019 | 17:37 Редактор: Василена Василева
Екипът на българския стартъп Centroida става част от ScaleFocus

Технологичната компания за софтуерно инженерство и дигитална трансформация ScaleFocus придобива българския стартъп Centroida, който специализира в блокчейн, облачни технологии, изкуствен интелект и машинно обучение.

Засега цената на придобиването остава поверителна информация, но преговорите са били лесни и са протекли изключително бързо.

"Почти целият екип на Centroida се присъединява към компанията купувач като част от най-голямата софтуерна компания в България. Имаме допълващи се познания в много сфери. ScaleFocus се интересуваше от ноу-хауто ни в сферата на изкуствения интелект, където ние сме много силни. Вече имаме множество проекти за компютърно зрение и автоматизация в сферите на сигурността и маркетинга и вярваме, че от тази наша експертиза ще има огромни ползи“, заяви главният изпълнителен директор на Centroida Ангел Келчев пред Investor.bg.

"Екипът на Centroida (30 специалисти) се състои от амбициозни и енергични професионалисти, с които се работи лесно. Именно тези качества са в основата на рецептата за растеж на ScaleFocus, следвана от години. Изкуственият интелект и машинното обучение са изключително важни за ScaleFocus през 2019 г. Компанията очаква огромен ръст в тези две сфери в близките 2-3 години. Опитът на Centroida в изкуствения интелект и машинното обучение ще помогне на ScaleFocus да обслужва още по-добре клиентите си от целия свят и да им предоставя софтуерни решения с безупречно качество. С нетърпение очакваме да приложим на практика уменията на Centroida в областта на лицевото разпознаване, автоматизацията, роботизацията и науката за данни", поясни изпълнителният директор на ScaleFocus Пламен Цеков. 

От друга страна, създаденият през 2016 г. от трима възпитаници на Американския университет в Благоевград стартъп ще се възползва от силното бизнес представяне и присъствие на ScaleFocus в САЩ, където е партньор на едни от най-добрите доставчици на облачни услуги в света като Microsoft, Amazon, Google, SAP, Oracle – пазар, който е сред основните цели за Centroida.

"Тяхното бизнес развитие в САЩ е впечатляващо, те растат много бързо там и са постигнали обем, който ще ни отнеме огромни ресурси да постигнем сами. Така че имахме добро покритие в доста области", каза още пред Investor.bg Келчев. 

Същевременно някои от мениджърите и съоснователи на  Centroida няма да се присъединят към ScaleFocus, а ще продължат да разработват в самостоятелна компания един от последните продукти на Centroida в сферата на машинното зрение и невролингвистичното програмиране – Notify, който анализира данните от камерите с цел маркетинг и  сигурност.

В последно време ScaleFocus е активна в сферата на сливанията и придобиванията. Така например в края на 2018 г. тя купи българската компания Upnetix - една от 50-те агенции в света, сертифицирани за разработка на Google, с фокус върху дигитална трансформация и устойчиви уеб и мобилни софтуерни решения. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК