fallback

20% от жените в IT сектора у нас обмислят да напуснат работа

Причината е по-ниското заплащане, което получават в сравнение с мъжете

10.05.2019 | 17:17 Автор: Юлия Христова

Значителен брой жени обмислят да напуснат IT сектора поради несправедливо възнаграждение и полови предразсъдъци, сочат данни от международно проучване, проведено от Tek-Experts. В България една на всеки пет жени (19.3%) е напът да се откаже от кариерата си заради по-ниско заплащане спрямо това, което мъжете в сектора получават. 

Този процент е най-нисък в сравнение с останалите държави, участвали в проучването, а това означава, че IT индустрията в България полага усилия да елиминира проблема и тези усилия не остават напразни.

Процентът на жените, които обмислят да напуснат IT сферата поради същата причина в Нигерия, е подобен (20.3%), докато в останалите държави, участвали в проучването, той е значително по-висок.

Във Виетнам например всяка четвърта жена (26.5%) е обмисляла такова решение, в САЩ – всяка трета (31%).

Близо половината от жените в въпросната сфера в България (44%) смятат, че имат по-малък шанс за повишение спрямо мъжете.     

Докладът също така установява, че 81% от над 590 жени у нас, взели участие в проучването, са убедени, че училищата не са достатъчно активни в насърчаването на момичетата да се стремят към кариера в областта на IT.

Много от жените споделят, че са изпадали в ситуации на неравенство и че не са усетили необходимата подкрепа по пътя на професионалното им развитие в тази сфера.

Снимка: Pixabay

Четете още икономически новини на Investor.bg.

Харесайте ни в страницата ни във Facebook ТУК

fallback
fallback