Допуснаха всички кандидати за концесията на летище "София"

Победителят ще бъде задължен да инвестира минимум 600 млн. евро в инфраструктурата

09.05.2019 | 13:40 Редактор: Зорница Костадинова
Допуснаха всички кандидати за концесията на летище

Всички консорциуми, подали оферти за концесия, са били допуснати до процедурата по избор на концесионер на летище "София". Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков по време на отварянето на офертите при открито заседание на специалната комисия в Министерството на транспорта.

Победителят ще получи летището за срок от 35 години. Участниците в концесията са консорциум "Витоша", консорциум "Соф Кънект", консорциум "ССБ София Еърпорт ДжейВи", "Фрапорт България" ЕАД и консорциум "Еърпортс Де Пари" ЕС.

Избраният концесионер ще бъде задължен да инвестира минимум 600 млн. евро в инфраструктурата на летището за период от 35 години, както и да гарантира плащания към държавата от 550 млн. лв. при поемане на управлението на летището.

Най-високо предложено концесионно възнаграждение за държавата даде петата и последна оферта на френската "Еърпортс Де Пари". Тя оперира трите летища под бранда Paris Aéroport и предлага годишно концесионно възнаграждение от 32,8 млн. евро и общи инвестиции в размер на 903 млн. евро.

 

"Вярвам, че състезанието ще бъде много силно и че ще съумеем да изберем най-добрия концесионер с оглед интересите на потребителите на летището и тези на концедента и инвеститора", посочи Росен Желязков. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК