"Замърсителят плаща": ЕК в готовност да ни санкционира заради отпадъците

Проучването е завършено и резултатите са в процес на обработка

07.05.2019 | 15:21 Редактор: Тодор Петров

Европейската комисия е възложила проучване за прилагането на принципа "замърсителят плаща" във всички държави членки на ЕС, включително България, съобщиха от Българска стопанска камара (БСК). Според работодателската организация проучването е завършено и резултатите са в процес на обработка и преценка.

"Комисията няма да се колебае да предприеме действия срещу държавите членки, в които националното законодателство и/или практика не са в съответствие с принципа "замърсителят плаща", се казва в писмо от ГД "Околна среда" на ЕК, изпратено до Българската стопанска камара.

Повод за писмото е жалба до ЕК, заведена от БСК срещу определянето на таксата за битови отпадъци в България на основата на стойността на имота или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани отпадъци. 

В писмото си ЕК информира, че службите на Комисията са извършили обстойно разглеждане на жалбата и са установили, че българското законодателство предвижда конкретни мерки за прилагане на принципа "замърсителят плаща" от 2015 г., но националните власти няколко поредни години отлагат влизането в сила на тези мерки. 

Четете повече по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК