Брутният външен дълг на страната ни продължава да намалява

Понижение на задлъжнялостта спрямо януари 2018 г. е отчетено във всички сектори с изключение на банките

29.04.2019 | 17:20 Редактор: Василена Василева
Брутният външен дълг на страната ни продължава да намалява
Брутният външен дълг на страната ни продължава да намалява

Брутният външен дълг на България продължава да намалява както на месечна, така и на годишна база през януари, достигайки 56,4% от БВП. Това става ясно от месечния обзор на българската икономика, подготвен от Министерство на финансите. Според данните понижение на задлъжнялостта спрямо януари 2018 г. е отчетено във всички сектори с изключение на банките.

Дългът на частния сектор намалява както в абсолютна стойност, така и в относително изражение спрямо БВП. По отношение на матуритетната структура, краткосрочният дълг е 13,9% от прогнозния БВП. Нетната задлъжнялост е отрицателна в размер на 6,6% от БВП, след като външните активи продължиха да надвишават външните пасиви, отчитат още от МФ.

Според данните общият държавен дълг, включително държавно гарантираният, намалява до 23 млрд. лв. или 19,9% от прогнозния БВП в края на февруари, при 22,7% година по-рано. Вътрешният дълг се свива до 3,9% от БВП от 5,2% година по-рано. Съотношението на външния дълг към БВП също намалява – от 15,6% до 14,4%. Държавногарантираният дълг е 1,6% от БВП, при 1,8% за първите два месеца на 2018 г.

Сред акцентите в месечния обзор са и и индикаторите от краткосрочната бизнес статистика, според които има силно представяне през февруари, след като растежът на производството и оборотa в промишлеността и на строителната продукция се ускори. Общият индикатор за бизнес климата се увеличи през март поради подобряване на очакванията в строителството, търговията на дребно и услугите. Индикаторът за доверието на потребителите също нарасна през март, подкрепен от повишение на оценката за текущото финансово състояние и по-благоприятни очаквания. През март регистрираната безработица продължи да се понижава по линия на по-високия изходящ поток безработни и достигна 5,9%. Потребителските цени нараснаха с 0,2% през февруари спрямо предходния месец, с основен принос от страна на енергийните стоки, отчитат още от МФ.

Снимка: Pixabay

Продължението на статията четете в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК