Изяждаме 30 млн. яйца по Великден. Какви са обаче цените преди празниците?

Няма опасност от дефицит, българските производители са подготвени

16.04.2019 | 15:13 Редактор:
Изяждаме 30 млн. яйца по Великден. Какви са обаче цените преди празниците?
Изяждаме 30 млн. яйца по Великден. Какви са обаче цените преди празниците?

Близо 30 млн. яйца се консумират средно по великденските празници в България, съобщи председател на Съюза на птицевъдите в България проф. Димитър Белоречков пред Монитор, цитирано от Dnes.bg

Професорът е категоричен, че няма опасност от дефицит даже ще има и за износ.

"Българските производители са подготвени и изкарват на пазара достатъчни количества“, поясни той. По думите му консумацията по празниците след Цветница от около 30 млн. яйца се покрива от производството в българските птицеферми за не повече от седмица.

:Партидите са спазарени от цял месец назад и цените са равномерни и няма изгледи за покачване на цените от страна на производителите“, уточни той.

На година у нас се консумират по около 160 яйца на човек от населението, като в тази цифра не се включват яйчният прах, който се използва основно за производството на козунаци, сладкиши и други хранителни продукти. У нас от този продукт годишно се произвеждат 500-600 тона, като за 1 кг яйчен прах са необходими към 100 яйца.

За яйцата се препоръчва съхраняването на студено място, но дори и при стайна температура, трайността им е до 28 дни, обясни проф. Белоречков.

През миналата година са изнесени около 170 млн. яйца, като доставките за консумация са били основно за съседните страни Гърция и Румъния, а за преработка в яйчен прах - в Холандия.

През миналата седмица на едро яйцата поскъпнаха с 5,3% и средната им цена достигна 0.20 лв./бр., сочат данни от бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.