25% от автомобилите в ЕС са с български части, подчерта Емил Караниколов

Според министъра на икономиката е важно, че ръстът на заплатите и пенсиите изпреварва инфлацията

23.03.2019 | 09:30 Редактор: Иван Берберов
25% от автомобилите в ЕС са с български части, подчерта Емил Караниколов

Всеки четвърти автомобил, произведен в ЕС, е с части, изработени в България. Това заяви икономическият министър Емил Караниколов на срещата на високо равнище на Алианса на консерваторите (АКРЕ), която се проведе в НДК.

Той поясни, че у нас има около 220 компании, които работят в този сектор, а родната икономика е насочена към износа.

По думите му България има един балансиран ръст на преките чужди инвестиции, като през 2017 г. те са били над 1,38 млрд. евро, а през 2018 г. са 1,5 млрд. евро.

Основният проблем на българската икономика е липсата на работна ръка, като безработицата е около 6 на сто и постоянно се свива.

Инфлацията миналата година е била 2,8 %, а в началото на тази - 2,9 на сто.

По думите на Караниколов обаче е важно, че ръстът на заплатите и пенсиите изпреварва инфлацията, пише "Монитор".

Бизнесът пък всяка година вдига заплатите между 8 и 12%.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че миналата година у нас е имало 9,2 млн. чужди туристи, а приходите са били около 8,4 млрд. лева, което е ръст с 4% спрямо предходната година.

Страната ни е на трето място след Италия и Гърция по артефакти в ЕС и на 2-ро място по естествени извори, което е основа да развиваме балнеотуризма.

Една от целите пък е родните курорти да се превърнат в конгресни центрове в "крилата на сезона", т.е времето от март до май и от края на септември до ноември.

Ведомството има и специална програма за привличане на чартърни полети към България. Другата цел е да се пренасочи туристопотока към вътрешността на страната.

Съвместно с балканските страни пък е разработен балкански маршрут, който заедно да промотираме. Предстоят обаче срещи с туроператори и хотелиери.

Харесайте ни във Facebook ТУК