Хонконг бори недостига на жилища с изкуствен остров за 80 млрд. долара

Правителството срещна съпротивата на Greenpeace

21.03.2019 | 12:20 Редактор: Тодор Петров
Хонконг бори недостига на жилища с изкуствен остров за 80 млрд. долара

Хонконг ще инвестира около 80 млрд. долара в изграждането на един от най-големите изкуствени острови в света, съобщава CNBC. Министърът за развитието Майкъл Уон съобщи, че около 1000 хектара земя ще бъдат отвоювани от морето за справяне със сериозния недостиг на земя в Хонконг.

Общата инвестиция в проекта ще бъде около 624 млрд. хонконгски долара (79,5 млрд. щатски долара), заяви Уон. Новата земя ще бъде създадена близо до съществуващия остров Лантау и ще осигурява 260 хил. жилищни единици. 70% от новите домове ще бъдат общински жилища.

Въпреки че според Уон новият остров ще помогне на Хонконг да издържи на нарастващия натиск на населението, плановете се натъкват на критики. Greenpeace призовава правителството по-скоро да разработи бившите земеделски райони на Хонконг, тъй като според организацията това ще бъде по-ефективнo от гледна точка на разходи и по-екологична стратегия.

Идеята за създаване на изкуствен остров беше предложена за първи път от лидера на Хонконг Кери Лам, която заяви в обръщение от миналата година, че тя ще помогне за облекчаването на недостига на жилища, пише Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК