Лондон отбеляза най-големия спад на бизнес инвестиции от 10 години заради Brexit

Това показват нови данни на Британската търговска камара

18.03.2019 | 17:00 Редактор: Зорница Костадинова
Лондон отбеляза най-големия спад на бизнес инвестиции от 10 години заради Brexit

Британските компании са готови да свият инвестициите си с най-голям обем от 10 години насам през 2019 г. Причина за това е наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз, като дори евентуален Brexit със сделка няма да помогне за подобряване на настроенията.

Това показват нови данни на Британската търговска камара, цитирани от "Ройтерс".

Според тях бизнес инвестициите се очаква да спаднат с 1% за година. В същото време по-слабите инвестиции натежават върху производителността, което на свой ред слага спирачки върху увеличаването на заплатите и цялостното представяне на икономиката.

"Политическото бездействие има икономически последствия, като много компании вече слагат спирачки на решения за инвестиции и наемане на нов персонал“, посочва генералният директор на камарата Адам Маршал. По думите му инвестициите на някои компании, които са решили да ги изместят извън страната, може никога вече да не се завърнат в британската икономика.

И докато финансовият министър Филип Хамънд очаква ускорение, след като веднъж сделката за Brexit бъде сключена, от Търговската камара посочват, че отклоняването на средства за подготовка в случай на Brexit без сделка, високите първоначални разходи за бизнес във Великобритания, както и въпросите за бъдещите двустранни отношения с ЕС ще ограничат бързото възстановяване на нивото на инвестициите.

Ускорение до 1,3% се очаква през 2020 г. и 1,4% през 2021 г., пише investor.bg.

От камарата очакват Великобритания да се размине с хаотичен Brexit.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК