Едва 10% от IT специалистите ни предпочитат да работят в чужбина, сочи проучване

Данните са на международната компания за IT услуги Endava въз основа на анкета

14.03.2019 | 15:00 Автор: Ралица Братанова
Едва 10% от IT специалистите ни предпочитат да работят в чужбина, сочи проучване

Едва 10% от българските IT специалисти вярват, че могат да получат по-добри възможности в чужбина. Това твърди международната компания за IT услуги Endava въз основа на анкета, проведена сред 150 реализирани софтуерни инженери от различни организации у нас, съобщава Investor.bg.

Според 90% от участниците в допитването ключът към по-успешната кариера е допълнителното обучение. Близо 40% споделят, че биха търсили по-добри перспективи и със смяна на работното място. 

Компанията си е поставила за цел да насърчава връщането на български специалисти от чужбина. Това се случва с българи, работили или учили в Германия, САЩ и Австралия, казва Мариела Христова, управител на офиса на дружеството в София.

Участниците отчитат и неравномерното представителство на двата пола в сектора. Като основни причини за това те посочват по-силния интерес на мъжете към материята и това, че са привлечени от професията още в ранна възраст. 

От компанията отчитат, че при тях средно мъжете са 70% от цялостния състав на компанията. Но 60% от средния мениджърски състав са жени.

В сектора расте интересът към професиите програмист и софтуерен тестващ от представителите на нежния пол.

Според проучването най-интересни за IT специалистите са професионалните обучения и програми за повишаване на квалификацията, като от тях се интересуват 85% от анкетираните. На второ място се нареждат тренингите за развитие на лидерските умения, а на трето – езиковите обучения.

При избора на работа две трети от IT експертите държат на приятния офис с добра, комуникативна локация. Половината търсят и допълнителни стимули като ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, програми за отстъпки и спорт. За все повече хора е важно и гъвкавото работно време, възможността за работа от вкъщи и допълнителните почивни дни.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК