Голям автомобилен скандал избухна в Европа

ЕК обвини 3 компании в картел при доставките на компоненти за сигурност

11.03.2019 | 16:55 Редактор: Тодор Петров
Голям автомобилен скандал избухна в Европа

Европейската комисия обвини в картел производители на автомобилни компоненти за сигурност. Две от компаниите са глобени, а третата получи имунитет.

Разследването, проведено от Антимонополната комисия на ЕС, разкри, че в периода 2007-2011 г. компаниите Autoliv, TRW Automotive и Takata са сключили картелно споразумение, за да станат единствените доставчици на автомобилни компоненти за сигурност (предпазни колани и въздушни възглавници) за Volkswagen Group и BMW. 

За тази незаконна дейност ЕК глоби Autoliv и TRW с общо 368,3 милиона евро. Японският доставчик Takata се отърва, след като получи имунитет заради това, че разкри подробности за тайното споразумение.

TRW Automotive, която през 2015 г. бе придобита от германската ZF Friedrichshafen, ще трябва да плати глоба от 188 млн. евро, а банковата сметка Autoliv ще олекне с над 179 млн. евро, пише Automedia.bg.

Миналата година Takata почти фалира след скандал със сериозен дефект в произвежданите от нея въздушни възглавница. Това доведе до най-голямото изтегляне на продукти в автомобилната история. Ако не бе издала другите участници в картела, компанията щеше да бъде глобена със 195 млн. евро.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК