Brexit се отразява неблагоприятно на британските финанси, сочи проучване

Над 275 финансови фирми местят активи и фондове на обща стойност 1,2 трлн. долара

11.03.2019 | 17:16 Редактор: Василена Василева
Brexit се отразява неблагоприятно на британските финанси, сочи проучване

Над 275 финансови фирми местят активи и фондове на обща стойност 1,2 трлн. долара, както и хиляди души персонал, от Великобритания в Европейския съюз в очакване на Brexit, като всичко това струва на компаниите до 4 млрд. долара.

Това показва ново проучване на аналитичния център New Financial, което е и едно от най-подробните досега за въздействието на излизането на Великобритания от блока върху сектора на финансовите услуги, съобщава Ройтерс, цитирано от Investor.bg

Британските депутати трябва да гласуват във вторник споразумението на премиера Тереза Мей с ЕС. Но само три седмици преди крайния срок за излизането от блока шансовете клонят по-скоро към отхвърляне на сделката. Неясно остава и това дали ще има отлагане, както и дали все пак ще се стигне до т. нар. твърд Brexit.

Според доклада само в Дъблин са 100 от преместванията, в Люксембург 60, в Париж 41, във Франкфурт 40 и в Амстердам 32.

От New Financial посочват още, че половината от засегнатите фирми за управление на активи като Goldman Sachs Investment Management, Morgan Stanley Investment Management и Vanguard са предпочели ирландската столица. Следващият град в списъка – Люксембург, е успял да привлече компании като Schroders, JP Morgan Wealth Management и Aviva Investors.

В същото време близо 90% от всички фирми, които се преместват във Франкфурт, са банки, а две трети от тези, които отиват в Амстердам – търговски платформи или брокери. Париж, от своя страна, си създава ниша за пазарни и търговски операции на банки, привличайки широк спектър от компании.

Според проучването се очаква до 5000 души персонал да бъдат преместени или да се наемат нови местни служители – цифра, която се очаква да се увеличи през идните години.

По-добра мерна единица за влиянието на Brexit е размерът на преместени активи и фондове, посочват авторите на проучването.

Десет големи банки местят заедно активи за 800 млрд. паунда от Великобритания, което представлява 10% от банковите активи в страната. Малка част от засрахователите местят общо 35 млрд. паунда в активи, а мениджъри за управление на активи – общо 65 млрд. паунда.

Според Уилям Райт, основател и управителен директор на New Financial, ударът за Лондон ще е по-голям от очакваното, като с времето ще става и по-зле. "Бизнесът ще продължава да изтича от Лондон към ЕС, като все повече дейности ще преминават през местните подразделения", посочва той.

"Това ще намали влиянието на Великобритания в европейския банков и финансов сектор, ще намали данъчните постъпления от индустрията и ще свие износа на финансови услуги към ЕС", допълва Райт.

Според проучването 10-процентна смяна на банковата и финансова активност ще доведе до свиване на данъчните постъпления за Великобритания с около 1%.

В същото време преместванията са стрували на фирмите между 3 и 4 млрд. долара, което според доклада ще се отрази върху потребителите и акционерите.

Въпреки това от New Financial посочват, че индустрията е добре подготвена за това, което ще й донесе Brexit. Също така Лондон ще запази титлата си на водещ финансов център и за в бъдеще, но с времето други европейски столици ще поемат част от преднината му.

Снимка: Pixabay

Харесайте ни във Facebook ТУК.