През 2019 г. ще има ръст на сделките с имоти

Купувачите търсят тристайни апартаменти за около 200 000 лева

05.03.2019 | 15:22 Редактор: Бойко Димитров
През 2019 г. ще има ръст на сделките с имоти

Тази година ще има ръст на сделките и цените с недвижими имоти. Това заяви мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в интервю за вестник "Строител".

По думите ѝ въпросното покачване е започнало още в края на 2018 година, когато желаещите да притежават ново жилище са имали голям избор. Стойчева също така допълни, че клиентите на пазара на имоти най-често търсят тристайни апартаменти на стойност около 200 000 лева.

"През последните години има засилен интерес към новото строителство. Считам, че 2019 г. ще е динамична – с лек ръст при сделките и при цените. Към края на годината на пазара ще започнат да излизат доста имоти ново строителство и заедно с лекото повишаване на лихвите при ипотечното кредитиране цените ще забавят своето темпо. Според мен 2020 ще е година на изчакването. Продавачите няма да са готови да свалят цените, а купувачите ще очакват много по-ниски стойности и така интересите им временно ще се разминават", каза Стойчева.

Мениджърът на Imoti.net също така е категорична, че хората често избират старо строителство заради по-голямото пространство срещу по-малко пари. Стойчева допълни, че през миналата година е имало ръст на сделките с ваканционни имоти от страна на български купувачи.

"Хората, които избираха вторичен пазар, т.е. придобиваха старо строителство, го правеха по две причини. Те търсеха по-голямо жилище, но на по-ниска цена, или се спираха на имот според местоположението – централна част на населеното място, район извън големия град или жилище по-близо до работата. Забелязва се, че през 2018 г. имаше раздвижване при сделките с ваканционните имоти, особено от български купувачи", обясни тя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК