fallback

ДНСК е извършила 5000 проверки през изминалата година

Издадени са 93 наказателни постановления на обща стойност 54 970 лева

04.03.2019 | 17:15 Автор: Ралица Братанова

Над 5000 проверки на строежи от първа, втора и трета категория извършиха органите на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в страната през миналата година по заповед на началника на дирекцията арх. Иван Несторов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

На невъведените в експлоатация обекти са проверени одобрените планове за безопасност и здраве в съответствие с основните изисквания към строежите по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и спазването им на място, посочват още от ведомството.

Експертите са установили няколко основни типа нарушения: липса на временна плътна ограда откъм улиците и страничните регулационни линии на строителната площадка; липса на информационни табели с описанието на строежа, номер и дата на разрешението за строеж, както и данни за възложителя, строителя, надзорника и др.

Проверяващите са се натъкнали също и на липса на изградени покрити проходи за преминаване на пешеходци, когато строежите са разположени на уличната регулация; неизвършено обезопасяване на строежа с парапети, ограждения, предпазни устройства и приспособления на завършените нива на строежа по външния му контур, включително и предпазни мрежи; липса на обезопасяване на стълбища, асансьорни шахти и вентилационни отвори и др.  За установените нарушения срещу виновните лица са образувани административно наказателни производства.

Издадени са 93 наказателни постановления на обща стойност 54 970 лева, приходите от които са постъпили в бюджета.

Снимка: Pixabay

Oще подобни новини четете в Investor.bg

Харесайте ни във Facebook ТУК.

fallback
fallback