Страните извън ОПЕК ще свият добива на петрол

Ниските цени на петрола ще принудят страните производителки извън ОПЕК да намалят добивания от тях петрол, смятат от МАЕ. Означава ли това, стабилизиране на цените?

16.01.2015 | 18:11 Редактор: Делян Петришки
Страните извън ОПЕК ще свият добива на петрол

Спадът в цената на петрола вече не е новина. Черното злато се срина с 60-ина процента от върха си през 2014. Петролът се котира в момена на най-ниските си стойности от 5 години и половина, припомня Нейра Чехич от Bloomberg. 

И всичко това заради свръхпредлагането на пазара. Добивът в САЩ е рекордно висок за последните 30 години.

От ОПЕК не пожелаха да намалят квотите си за добив, изпробвайки издръжливостта на САЩ в условия на падащи цени.

И ето че от Международната агенция по енергетика смятат, че страните-производителки на петрол, извън ОПЕК ще увеличат предлагането си през тази година, но в по-малки размери, спрямо количеството в предходната прогноза на институцията.

Какво може да означава това. Първо: от ОПЕК да увеличат количествата и второ, че цените на петрола биха могли да се възстановят през годината.

От МАЕ казват в доклада си: „Компаниите се захванаха да режат бюджетите си с голямата брадва, отлагайки или отказвайки се от нови проекти. Въстановяването на цената може и да не настъпи утре, но се трупат все повече признаци за обрат в посоката.

Промяната, която очакват от МАЕ сега е свързана с доставките. Според тях потреблението ще остане подтиснато, дори и при по-ниските цени, защото ръста на световната икономика се забавя.