Депутатите решиха: Рестарт на АЕЦ "Белене" ще има!

Протест срещу изграждането на атомната централа и викове "Оставка" пред парламента

07.06.2018 | 13:15 Редактор: Лазарина Колчагова
Депутатите решиха: Рестарт на АЕЦ

Парламентът реши да рестартира проекта за АЕЦ "Белене". Със 172 гласа "за" и само 2 "против" парламентарно представените партии приеха да бъде подновен проектът за атомната централа.

До момента в проекта "Белене" са инвестирани около 3 милиарда лева от българските данъкоплатци. Така от ГЕРБ мотивираха решението си, с което искат рестарт АЕЦ "Белене ".

Втората атомна централа може да се изгради само на пазарен принцип от стратегически инвеститор и без държавни гаранции. Според ДПС не се дава старт на "Белене", защото ако управляващите са искали да направят това, е трябвало да внесат една единствена точка - да започне строителството на "Белене".

Сред изказванията по темата в днешния дебат е твърдението на Веселин Марешки, че проектът за АЕЦ "Белене" е полезен за България и българския народ. Павел Шопов от ПП "Обединени патриоти" пък го определи като "национална кауза." 

До 31 октомври енергийната комисия трябва да подготви процедурата по избор на нов инвеститор.

Докато депутатите решаваха съдбата на АЕЦ "Белене", отвън пред парламента се проведе протест срещу рестарта на атомната централа. Демонстрацията беше организирана от дясната партия "Демократична България".

Викове "Оставка" огласиха тази сутрин центъра на София. Вчера енергийната комисия даде зелена светлина на проекта, ден преди гласуването в пленарната зала.

Управляващите обаче твърдят, че държавата няма да даде и стотинка за проекта. Протестиращите пък отново поискаха България да бъде самостоятелен играч на енергийния терен.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)