fallback

278 висши чиновници са скрили имане

Сред тях попадат съдии, прокурори, кметове, народни представители, служители на НАП и ДАНС

22.02.2016 | 16:50 Автор: Ирина Георгиева

Има несъответствие в декларациите на точно 278 лица, заемащи висши държавни длъжности. Това показва проверка на Сметната палата на декларациите за доходите и имуществото на висшите чиновници, подадени в периода 1 януари – 6 ноември 2015 година.

Одитът показва несъответствие най-често свързани с притежание и доходи на съпрузи, дялове във фирми, покупка на леки автомобили.

Още по темата

Сред висшите чиновници, които не са били напълно коректни попадат съдии, прокурори, кметове, народни представители и дори директор на дирекция в НАП.

Например министърът на културата Вежди Рашидов не е декларирал данни за съпругата си - придобиване на дялове в "РАШИДОВ ПРОПЪРТИС" ЕООД, гр. София.

Депутатът от РБ Борислав Любенов Великов не е декларирал учредено право на ползване върху апартамент с площ 123,350 кв.м. и гараж с площ 16,310 кв.м. в гр. София.

Изключеният от ДПС депутат Гюнай Хюсмен, който сега е незамисим, не е декларирал придобиване на дялове в новоучредено дружество "ТРИЛОВ" ООД, гр. Исперих.

Жельо Иванов Бойчев, депутат от БСП, също не е декларирал доходи от прехвърляне на права или имущество в размер на 1 891 лв., както и доходи от други източници по чл. 35 от ЗДДФЛ в размер на 13 342 лв.

Красимир Богданов от ПФ пък не е информирал националните одитори, че съпругата му е придобила чрез дарение нива с площ от над 13 дка в село Чирен. 

Петър Петров от ГЕРБ е скрил покупката на лек автомобил втора ръка. Съпартиецът му Пламен Тачев не е декларирал данни за съпругата си - доходи в размер на 15 000 лв.

Мехмед Атаман от ДПС не е декларирал придобити от съпругата му ниви. Колежката му Невин Хасан пък не си е казала за доходи от стопанска дейност като едноличен търговец в размер на 6 854 лв.

Светослав Витков, който е и общински съветник, не е декларирал доходи от наем в размер на 3 240 лв.

Заместник-председателят в ДАНС Александър Найденов Димитров също не е уведомил за придобиване на употребяван лек автомобил "ДЖИП ЧЕРОКИ". Колегата му Любомир Атанасов Осенов не е декларирал данни за съпругата - доходи от стопанска дейност като едноличен търговец в размер на 3 471 лв.

За всички лица, за които е открито несъответствие, по закон се уведомяват НАП и ДАНС, напомниха от Сметната палата.

Вижте кой какво още е скрил тук

fallback
fallback