Гърция все пак избра еврото

Предложенията на Ципрас включват повишаване на данъците и свиване на пенсиите

10.07.2015 | 17:47 Редактор: Георги Стоянов
Гърция все пак избра еврото

Оливие Бланшар, главен икономист на МВФ:

Европейците трябва да осигурят допълнително финансиране и те вероятно ще трябва да се съгласят да опростят част от дълговете на страната и за това ние определено настояваме.

Още по темата

И двете страни трябва предприемат много сериозни мерки и ако едната страна каже – добре вие го направете, но ние няма да си мръднем пръста, нещата няма да се получат. Ние обаче се надяваме, че те ще се получат.

Ангела Меркел, канцлер на Германия:

Колкото до неделя вечерта, аз не съм в състояние да прогнозирам. Ще има решителна сесия, важна сесия, не може да забравяме, че хората в Гърция в момента страдат.

Банките са затворени и ние като политици имаме задължението да вземаме решения.

И подготовката за това продължава в светлината на това, което Гърция ще представи на трите институции. Всичко това трябва да се случи през следващите няколко дни.

Ангела Илиадис, данъчен експерт на KPMG Greece:

На практика корпоративният данък се очаква да нарасне от 26% на 28%. Забелязах бележката под черта в предложенията тази сутрин, в която се казва, че ако сметките неизлизат, може да се обсъди този данък да бъде увеличен до 29%.

Всеки ръст на този данък означава, че бизнесите ще разполагат с по-малко пари за инвестиции – по-малко пари да разширяват операциите си.

Джеймс Мак Кормак, директор рейтингови оценки, Fitch:

Това е по-скоро политически, отколкото икономически проблем, поне в краткосрочен план, защото плащанията, които Гърция трябва да прави, за да обслужва дълговете си, са напълно постижими.

Имаше преструктуриране на дълговете през 2012, при което лихвените проценти бяха свалени, а матуритета на облигациите беше удължен – така че ако се стигне до ново преструктуриране на дълга през почивните дни или следващата седмица, това не би имало голямо значение по отношение на непосредствената тежест за обслужването на тези дългове за Гърция.