Валутен коментар 18.2.2015

18.02.2015 | 09:04
Валутен коментар 18.2.2015

Валутен коментар от Хонконг на Дейвид Инглес, Bloomberg


"Аз съм Дейвид Инглес от Хонконг. Днес е сряда, 18 февруари, а това са одещите новини от валутния пазар.

 

Още по темата

Финансовият брокер FXCM обяви, че от този петък ще спре търговията с 13 валутни двойки.

Сред тях са сингапурският срещу щатския долар, хонгонгският долар срещу японската йена и швейцарския франк срещу шведската крона.

Така компанията се опитва да избегне риска от резки движения на пазарите, подобни на тези при швейцарския франк миналия месец, които доведоха до сериозни финансови затруднения за валутните търговци. FXCM дори получи спасителен транш от 300 милиона долара.

 

И като говорим за швейцарския франк, централната банка на страната, която миналия месец шокира финансовите пазари със своите действия, отново предупреди, че може да се намеси, ако трябва да повлияе на монетарната политика.

Президентът на институцията Томас Джордан заяви, че франкът остава надценен, а централната банка ще продължи да бъде активна на валутните пазари.

 

Още по темата

Индонезийската рупия пък падна до 18-годишно дъно, след като Централната банка на страната предприе първото понижение на лихвите за последните три години.

Основният лихвен процент беше намален до ниво от 7 процента и половина, като ходът не беше очакван от нито един от анкетираните от Блумбърг икономисти."