fallback

BoE ще забави вдигането на лихвите

BoE вижда заплаха от продължително ниска инфлация. Вероятността от дефлация на Острова клони към 50%.

21.01.2015 | 18:21 Автор: Делян Петришки

Двамата инакомислещи представители на BoE промениха коренно своето мнение относно лихвената политика на банката. А само допреди няколко месеца, така разпалено настояваха за вдигане на лихвите на Острова, коментира Нейра Чехич от Bloomberg TV.

В публикуваната днес стенограма от последното заседание на комитета към Bank of England виждаме, че между членовете на институцията цари пълно единомислие за задържане на исторически ниските лихви.

Затихващата инфлация е определяща в случая. Нивото от половин процент е далеч под целта на банката от 2 на сто. Членовете на институцията твърдят, че е налице риск „инфлацията да остане под желаните стойности за един неочаквано по-дълъг период от време“.

Дори прогнозират, че тя ще слезе до нулата през това тримесечие, което ще рече пълен застой на цените. Еврозоната е в дефлация от края на миналата година и произтичащите от този район рискове са нараснали, оценяват от BoE.

Шансът, инфлацията да падне под нулата на Острова, е „приблизително равен“, смятат членовете на институцията. Не забравяйте, че и поевтиняващият петрол е също част от това уравнение.

От друга страна пък днес разбрахме, че растежът на заплатите се е ускорил с най-бързите си темпове за последните над две години.

За пръв път от финансовата криза, доходите на британските работници растат в реално изражение.

 

fallback
fallback