Съдебна подкрепа за Марио Драги

14.01.2015 | 16:44 Редактор: Делян Петришки
Съдебна подкрепа за Марио Драги

Какво научихме днес? Едно необвързващо мнение за законосъобразността на програмата на ЕЦБ – Открити парични операции, по-известна с английската си абревиатура OMT.

С програмата се целеше защита на целостта на еврозоната, като на ЕЦБ още не й се е налагало да прибягва до нея. ОМТ позволява на банката да купува облигации на страни в затруднение от вторичния пазар.

Едно от възраженията на противниците на програмата и на количествените улеснения са съмненията в законосъобразността на подобни действия.

Представител на Европейския съд в Люксембург каза днес, че „по принцип“ ОМТ е в съответствие с европейското право. Но това не е краят на одисеята.

Крайното решение на колегия от 15 съдии от институцията в Люксембург трябва да се появи до 6 месеца.

Но в практиката на Съда, изнесеното становище днес е определящо за решението на институцията при повечето от случаите.

Така че изразеното мнение може да снеме част от напрежението от плещите на Марио Драги в навечерието на срещата на ЕЦБ. На нея се очаква обсъждането на отделен пакет количествени улеснения, имащ за цел да противодейства на дефлацията в еврозоната.

В интервю за германски вестник, Драги даде сигнал, че ЕЦБ е готова да купува правителствен дълг.

Вземането на решението обаче може да бъде затруднено от насрочените за 25 януари избори в Гърция. Те могат да доведат на власт партия, искаща преструктуриране на гръцкия дълг.

Отделно, представителите на институцията са разделени на лагери относно необходимостта от количествени улеснения. Някои казват, че това увеличава рисковете пред данъкоплатците и подкопава желанието на правителствата от прокарване на икономически реформи.