Отчаяните опити за оцеляване на Tesco

08.01.2015 | 18:02 Редактор: Делян Петришки
Отчаяните опити за оцеляване на Tesco

Шефът на Tesco - Дейв Люис, има амбициозен план да изправи на крака изпадналата в затруднение верига за търговия на дребно. Как ще стане това, ще научим от Нейра Чехич от Bloomberg.


Още по темата

2014 беше лоша година за Tesco. Но по всичко личи, че веригата магазини и инвеститорите ще вървят в една посока тази година.

Цената на акциите на Tesco поскъпнаха рязко, след като главният изпълнителен директор Дейв Люис оповести плана си за изправяне на крака на най-голямата верига за търговия на дребно на Острова.

Люис се опитва да преобрази компанията, чиято печалба се оказа рекордно ниска за последното едно десетиелетие след избухването на счетоводен скандал, показал раздуването на резултата с почти 400 милиона долара.

И какъв е планът?

Той включва закриването на 43 непечеливши магазина, мерки за намаляване на разходите, целящи спестяването на 250 милиона паунда годишно. Продажбата на активи, оценени на милиарди британски лири, промяна на седалището и орязване на капиталовите инвестиции и край на дивидентите.

Планът за изправяне на крака на Tesco се хареса на аналитиците и инвеститорите, така както и изненадващо силните коледни продажби на вертигата. Компанията постави свои служители по входовете на магазините си във Великобритания, за да поздравяват клиентите, както и разположи  такива, които да прибират в чанти покупките на клиентите. Целта беше ясна – да примамят клиентите по Коледа.

И даде резултат – продажбите им още са с половин процент надолу по Коледа, но пък и не потвърдиха мрачните прогнози. А и спадът в приходите не бе толкова голям, както в предходните тримесечия.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон.

Специално за България Он Ер.