Саудитска Арабия е готова да се изправи срещу поевтиняващия петрол

Саудитска Арабия увеличи цената на продавания в Азия петрол с доставка през февруари

06.01.2015 | 17:57 Редактор: Делян Петришки
Саудитска Арабия е готова да се изправи срещу поевтиняващия петрол

Здравей България!

Цените на двата определящи сорта петрол достигнаха нови ниски стойности. Американският лек суров петрол падна под 50 долара за барел, а Брентът се търгува под 55 долара. Подобни цени на двата сорта не сме виждали от 2009 година.  

Понижението продължи и днес, дори и след като най-големият производител в ОПЕК – Саудитска Арабия, намали отстъпките, при които пласира петрол на азиатския пазар.

Това би могло да се разтълкува като знак, че саудитците са готови да дадат отпор на свободното падане на цената на „черното злато“, отказвайки се от намаленията, целящи запазване на пазарни  позиции.

Във въздуха витаят предположения за ценови боричкания измежду членовете на петролния картел, откакто групата реши да не намалява производствените квоти през ноември, въпреки натиска за промени в добива заради наводнения със суровина пазар.

След решението на ОПЕК, цените на петрола се сринаха с повече от 30%, като за цялата изминала година „черното злато“ загуби половината от стойността си.

Сривът в цената на петрола се оказа така безмилостен, че дефакто остави сериозен отпечатък върху европейските производители на суров петрол.

Акциите на петролните гиганти от Стария континент са под натиск в началото на първата за годината цяла търговска седмица.

Най-голямата италианска енергийна компания Eni поведе по загуба на стойност, поевтинявайки с рекордни за последните 6 години темпове. Total паднаха с 6 на сто, а BP изтриха над 5% от капитализацията си.

Но какво оазначава всичко това, ако не настъпят промени? Вероятно още по-сериозни съкращения на разходите при някои от тези компании.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон.

Специално за България Он Ер.