САЩ подължава тенденцията на подобрение

Джим Маккогън , главен изпълнителен директор Principal Global Investors

17.06.2014 | 13:25
САЩ подължава тенденцията на подобрение

Интервю на Джим Маккогън, главен  изпълнителен директор Principal Global Investors за Марк Бартън, от студиото на телевизия Bloomberg в Лондон.


МВФ намали прогнозата си за икономическия ръст в САЩ от 2,8% на 2%, но и отбелязаха, че лихвените проценти може да останат ниски за по-дълго. Според вас възстановяващата се икономика на САЩ влияе добре и на акциите в страната?

Да. Причината, поради която прогнозата беше променена, е ужасното първо тримесечие за икономиката на САЩ, което се дължи до известна степен на лошото време и на материалните запаси. На практика ръстът през първото тримесечие беше нулев.

Смятам, че през следващите тримесечия ръстът ще бъде 2,5%-3% затова и прогнозата на Международния валутен фонд е за годишен ръст от 2%. Все още се намираме в период, в който тенденцията на растежа е възходяща.

Да не забравяме, че всеки месец се откриват около 200 000 нови работни места, а това напълно подкрепя ръст от 2,5%. Доста оптимистично настроен съм за перспективите пред американската икономика. Смятам, че печалбите на компаниите в САЩ , особено на местните им дивизии, ще продължат да растат.


 

Още по темата

Споделяте ли мнението на МВФ, че лихвените проценти може и трябва да останат ниски за по-дълго, може би и след 2015?

Да, напълно. Смятам, че един от уроците, който научихме от промените в доходността на държавните ценни книжа през годината, е че в световен мащаб има структурен фактор, който натиска лихвените проценти надолу поради няколко причини.

Ако погледнем доходността на държавните облигации с падеж след 10 години, то в началото на годината тя беше 3%, а сега е на нива от около 2,4%-2,6%. В началото на годината всички мислеха, че лихвите ще се повишат, но сгрешиха, защото има някои фактори,които оказват натиск в обратната посока. Много инвеститори предпочетоха държавните ценни книжа, защото предлагат сигурност по време на несигурната геополитическа обстановка.

Освен това спестяванията в световен мащаб са прекалено високи, а също в развитите пазари имаше дефлационни тенденции.  Всички тези фактори означават, че доходността на ДЦК с падеж сед 10 години ще остане ниска за по-дълго отколкото повечето хора очакваха.

Доходността е около 2,6% в момента, смятате ли, че ще се повиши леко до края на годината,може би до над 3%?

Да, най-вероятно до 3-3,25% до края на годината. Ако погледнем малко по-далеч ще видим, че 3,5% е най-високата доходност достигана по време на цикъла. Това ни води към въпроса на какви нива е междубанковия лихвен процент, защото Фед може да влияе директно на този процент. Според мен през следващите 12-15 месеца Федералният резерв няма да промени междубанковия лихвен процент. Докато икономиката в САЩ не достигне пълния си капацитет паричната политика ще остане разхлабена.


 

Още по темата

Какво смятате за Европа, доста неща се случиха там през последния месец. Как стоят нещата с европейските акции след действията на ЕЦБ?

Европейските акции се представят добре, защото ЕЦБ успокои нещата около еврото и създаде необходимата увереност, че ще направи всичко възможно, за да се справи с неблагоприятните тенденции.

Аз приветствах решението за негативни лихви по депозитите на банките в ЕЦБ, за намаляване на лихвените проценти, както и обещанието за евентуални количествени улеснения.

Смятам, че не предприеха вливане на ликвидност още сега заради слабостта на европейската банкова система. Европейските банки преминаха през много стрес тестове през последните 3 години, които бяха направени неправилно. Европейските банки са декапитализирани и това поставя европейската икономика в много трудна ситуация .

 

Дали този път оценката на финансовите разчети на банките, направена от ЕЦБ ще бъде успешна за различка от последните 2 такива прегледа на банковата система?

Не вярвам да се окаже толкова строга, колкото е необходимо, но смятам, че все пак ще има подобрение. Когато мислим за това как растежът в Европа може да се отлепи от ниските нива, на които е в момента, първо се сещаме за рекапитализиране на банките, така че те да имат възможност да дават повече заеми. Докато не започнат да се взимат заеми няма да има и растеж-  това е основният проблем в Европа.

Какви са основните проблеми пред развиващите се пазари?

В момента има много новини около геополитическата обстановка, ситуацията в Украйна, военните действия в Ирак, конфликтът в Южнокитайско море. Всичко това показва колко важни са различията между тези държави.

Цялото интервю - във видеото.