Мира Добрева: „Дължим герои на нашето общество. Журналистите не трябва да казваме всичко, което знаем“

В едно кафене, където атмосферата е достатъчно шумна, но разговорът може да остане интимен, Мира Добрева разговаря „Отблизо“ с Доника Ризова в предаването „Медиите ON AIR”.

26.09.2016 | 14:52 Редактор: Доника Ризова
Мира Добрева: „Дължим герои на нашето общество. Журналистите не трябва да казваме всичко, което знаем“

Аз мисля, че хората в Родопите носят планината в себе си, независимо в коя част на планината са родени – сподели в началото Мира Добрева, чието родно място е село Старцево, край Златоград – Аз съм щастлива и нося с гордост корените си.

Журналистката, с над десет годишен телевизионен опит, сподели историята на професионалната си кариера от самото й начало: Не ми е пречила визията, напротив – помагаше ми.

Телевизията предпочита лица, които нямат резки черти, без нещо дразнещо по себе си. Но, осъзнах, че не това е основното, което искам да ме води. Винаги съм искала да пълня със смисъл живота си, със случки ежедневието си и с послания предаванията си. Дори в новините.

Там беше по-трудно и, може би, не беше най-точното място, където можех да попадна. Никой не се поставя сам на даденото работно място. Има си ръководство, хора които взимат този тип решения – споделя Мира за първоначалните си впечатления от телевизията.

„Тези, които използват връзки или познанства, за да бъдат на определени позиции, смятам че са звезди-еднодневки. Това са хора, които остават най-много година-две на работното място“, продължава Добрева.

Десет години в новините за мен бяха време на изпитания, на уроци. Тези години бяха време, което ми даде всичко, което може да се научи в журналистиката – споделя водещата, като разкрива откровените си чувства, които е изпитвала по време на работата си в телевизията. Грешала съм, че там съм опитвала да бъда приятел с тези хора. Ти си там, не за да бъдеш приятел, а за да бъдеш журналист. Ти си там, за да работиш и само, за да даваш от себе си. А не да искаш да взимаш.

От днешна гледна точка осъзнавам много грешки от своя страна.  Най-добрите приятелства в живота ми са тези от предаването, в което в момента съм водеща – допълва Добрева.

Освен за личните си впечатления, водещата на „Отблизо“ споделя мнението си за телевизионната журналистика днес: Телевизиите, като цяло се променят. Не искам да давам оценка, не съм експерт. Колкото и да се опитвам да съм позитивна, не мога да скрия, че, очевидно, не върви на добре. След като най-важното звено, върху което се гради журналистиката - а именно публицистиката – липсва. Разказва водещата, като уточнява, че „обичам да гледам телевизия и, противно на всеобщото мнение, смятам, че в българската телевизия, все още има какво да се види, има предавания със смисъл”.  

Освен позитивизма си, относно телевизията, Мира Добрева споделя и за целите, които има в работата си като водещ: Най-голямата ми цел е да преодолеем телевизионните различия. Без да се боричкаме. Просто да се опитваме да бъдем толкова добри, колкото конкурента си с по-високия рейтинг.

Въпреки че всяка телевизия има различен брой гледаемост, водещата не се стреми да мисли единствено за рейтинга, а казва, че „познавам моята аудитория и затова гледам да правя нещата по начина, по който ги разбирам“.

Журналистиката е определяна, в преносен смисъл, като Четвъртата власт в България. И водещата на „Отблизо“ разказва за тази „сила“ на работата си. Но, въпреки възможностите, които е имала, въпреки че „можех да публикувам това интервю и да не се налага повече да правя кариера от тук нататък“, Мира избира да не тръгва по този път – „Може би, дължим герои на нашето общество“. Може би журналистите не трябва да казваме всичко, което знаем.

Георги Торнев - съпруг и колега на Мира, с когото заедно работят по документални филми, тази есен участва в риалити предаването „VIP Брадър“. За неговото решение да участва там, водещата споделя, че е останала безкрайно изненадана и първоначално е била категорично против, „защото достатъчно сгрешихме в началото на връзката си, когато показахме личния си живот на хора, които не трябваше да знаят за него.“

„Той получи предложението, когато беше в Бразилия. И ми го каза по вайбър. Аз бях толкова шокирана. Цели нощи не можех да спя. Пишех му дълги съобщения, с молба да не го прави. Обещах му, че за нищо няма да мечтая, само да не влиза в Биг Брадър...“ – разказва водещата. - А сега се радвам, че го гледам отстрани. Виждам, че там прави някои неща заради мен. Имам усещането, че ми говори през екрана. Когато го гледам, осъзнавам колко много го обичам, споделя Добрева.

„Винаги съм искала да стана приемна майка, да осиновя дете. Исках да бъда сурогатна майка на най-добрата ми приятелка“, откровено разкрива Мира пред  „Медиите ON AIR“. „Но ние живеем в много малко жилище и чисто физически няма къде да се гледа още едно дете.“

Както при всяка телевизионна личност, също и при водещата Мира Добрева застава въпросът, как се справя с жълтите медии в България. С въздишка и кратка пауза тя казва: Нямам сили да се преборя, не знам какво да отговоря. Ти влизаш в диалог, ако отговориш. Кога този човек направи нещо хубаво, за да вляза в диалог с него? Как да му обясня колко е нелепо да съществуваш, само за да нараняваш?

Гледайте цялото интервю в „Медиите ON AIR”, с Доника Ризова.